• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Het 2de Restjes Kookboek. 60 recepten om meer uit je drankrestjes te halen

27 december 2020 door Mariëlla Beukers

Jaarlijks gaan er tonnen eetbaar voedsel verloren. Ook restjes drank vloeien via de gootsteen weg. Een leuk boek uit Vlaanderen inspireert je om bewuster om te springen met drankoverschotten. Dat is eenvoudiger dan je denkt. Door slim aan te kopen, je voeding en drank goed te bewaren, porties goed in te schatten en – vooral – je drankrestjes om te toveren tot een nieuw gerecht, kom je al een heel eind. In  Het 2de Restjeskookboek van Vlaco vind je meer dan 60 heerlijke recepten om de restjes warme en koude dranken te verwerken tot iets lekkers. Vlaco behartigt al 20 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen.

Onder vermelding van deze heldere teksten wordt het betreffende boekje aangekondigd, en ik besloot het aan te vragen. Want niets is leuker dan koken met restjes, en daar iets smakelijks van te maken, vind ik. Dus ik was heel nieuwsgierig wat de Vlaamse organisatie Vlaco met de drankrestjes zou doen.

In het boek vind je recepten voor resten van diverse soorten vloeistoffen: koffie en thee, melk en melkvervangers, fruit- en groentesappen, frisdrank, bier, wijn en schuimwijn en sterke drank. Tot slot geven de samenstellers nog een aantal niet-culinaire toepassingen voor restjes drank, zoals melk om bloed weg te boenen en koffie om te verven. Het deed mij onmiddellijk denken aan de handgeschreven receptenboeken uit vroeger eeuwen, waarin ook culinaire recepten en huishoudmiddeltjes in een bandje verzameld kunnen zijn. Bovendien zouden de keukenmeiden van toen het niet in hun hoofd halen restjes drank zomaar weg te gooien, als er nog een goede andere bestemming voor te vinden was. Leuk dat dit boekje aansluit bij die no-waste instelling van toen.

Hoe worden die drankrestjes gebruikt in de recepten? Vaak voor weer nieuwe drankjes, of zoals in cocktails, maar ook voor soep, marinades en dressings bijvoorbeeld. En als alternatieve vloeistof in bijvoorbeeld gebak. Ik maakte met een restje thee uit de pot de theecake die in het boek genoemd stond, maar verving de bosbessen door gewelde cranberries en de cassisthee door gewone thee. Het resultaat was uiterst smakelijk, om zeker nog eens verder mee te experimenteren. De enige rubriek waar ik misschien erg weinig gebruik van zal maken is de wijnrubriek: bij ons zijn er nooit restjes…

Voor ieder die af en toe met bedroefd hart dat restje melk, thee of vruchtensap dreigt weg te gooien: raadpleeg dit sympathieke en kleurrijk uitgegeven boek om die restjes een nieuw leven te geven, en draag bij aan minder verspilling.

Het boek is te verkrijgen in de reguliere (online) boekhandel voor € 19,99 en uitgegeven bij Lannoo.

Categorie: Meer dan wijn, Nieuws Tags: boeken, restjes

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2022 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in