• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Historisch borrelen met Borreltijd!

23 oktober 2021 door Mariëlla Beukers

Vanaf nu kan er historisch verantwoord geborreld worden. In het rijk geïllustreerde boek, Borreltijd!  bracht ik samen met Manon Henzen 10 hapjes en 10 drankjes samen op basis van historische recepten. De recepten uit de historische keuken hebben ieder hun eigen kleurrijke achtergrondverhaal, en zijn door iedereen makkelijk te maken.

Foto Jeroen Savelkouls

Hoewel de woorden ‘borrelen’ en ‘borreltijd’ nog niet zo oud zijn, genoten veel mensen eeuwen geleden al graag van een opkikkertje aan het eind van de middag. Zelfs na de theevisite bij mevrouw, als alle koppen thee toch wat slap hadden gemaakt, kwam in de 18e eeuw steeds vaker een alcoholisch drankje op tafel, zoals brandewijn met suiker of een likeurtje. Bij die theevisite serveerde een goede gastvrouw bovendien diverse hapjes, zowel hartig als zoet.

Borrelen om vijf uur
Voor de tijd rond vijf uur kwam in de twintigste eeuw de term borreltijd op, hoewel het Nederlands toen al ruim 750 synoniemen voor een ‘borrel’ kende: neutje, druppel, kopstoot etc.. Oorspronkelijk betekende een borrel een klein glaasje sterke drank, hoofdzakelijk jenever. Tegenwoordig is werkelijk ieder drankje toegestaan als de vijf in de klok is. We borrelen met wijn, bier, een cocktail, of een alcoholvrij of alcoholarm drankje. Borrelen en borreltijd gaan tegenwoordig meer om het samenzijn en om de combinatie van hapjes en drankjes dan om het drankje alleen.

Zalmpasteitjes met sorbet van verjus. Foto Jeroen Savelkouls

Zoete en hartige hapjes
Voor ons in de 21ste eeuw is borreltijd bij uitstek het moment waarop naast een glaasje ook hartige nootjes en koekjes op tafel komen. Tweehonderd jaar geleden werd echter een zoete lekkernij meer gewaardeerd. De 10 combinaties van hapje en drankje die we in Borreltijd! samenbrachten vormen dan ook een doorsnede van wat er zoal rond vijf uur geserveerd kan zijn, zoet én hartig. Exotische likeurtjes en verrassende wijnen, knapperige biscuits en smakelijke pasteitjes en zelfs een niet-alcoholisch drankje. De combinaties passen naar smaken en ingrediënten goed bij elkaar, maar verwacht geen uitgebalanceerde ‘wijn-spijs’combinaties. Dat is pas een ontwikkeling uit de 20ste eeuw. Borreltijd! levert dankzij de bijzondere combinaties veel inspiratie voor een borreluurtje anders dan anders.

Borrelen rond 1580. Illustratie uit Album Amicorum Bernardus Paludanus, KB Den Haag.

Mijn mede-auteur Manon Henzen is culinair historica en zet zich in om culinaire geschiedenis en erfgoed toegankelijk te maken voor velen. Met haar kookboeken, online en fysieke historische kookcursussen, kookreizen en zeer rijk gevulde website zet zij culinaire geschiedenis op de kaart.
Voor mij vormt Borreltijd! een mooi vervolg op Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn (2018) en Punch, kandeel en clairet. Historische drankjes om zelf te maken (2019) In beide boeken staan wijn en alcoholische drankjes in hun historische context centraal.

Borreltijd! Hapjes en drankjes uit de historische keuken is rijk geïllustreerd met aantrekkelijk historisch beeldmateriaal en moderne fotografie van Jeroen Savelkouls. Borreltijd! is een uitgave van eet!verleden en is voor € 12,50 (ex. verzendkosten) te koop via een mailtje aan mij. Je krijgt hem dan gesigneerd toegestuurd.

Categorie: Wijn & eten, Wijngeschiedenis Tags: culinaire geschiedenis, wijn en spijs, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in