• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kennismaken met Portugese wijn: een rondgang in 12 flessen #2

29 november 2021 door Mariëlla Beukers

Op onze verkenning van een doos van twaalf Portugese wijnen zijn we vandaag beland bij de witte wijnen van Portugese druivenrassen. Van het totaal aantal DOC-wijnen in Portugal is ongeveer een derde wit. Ze komen uit het hele land, van het noorden tot het zuiden. In onze doos zaten er drie uit het noorden, uit het gebied van de Vinho Verde. Een kwam van het gebied daaronder, uit de Douro. En de vijfde werd geproduceerd in de wijnschuur van Portugal, de Alentejo. Opvallend daarbij is dat drie van de vijf Reserva op het etiket hadden staan: de Verdelho 2019 van Herdade Santa Ana, de Quinta de La Rosa Reserva 2019 en de Encosta da Capela Alvarinho Reserva 2020. Dat roept allereerst de vraag op: wat betekent Reserva op een Portugees label eigenlijk? Het suggereert houtrijping, en die meenden we in alle drie ook zeker te ontdekken. Maar dat blijkt toch niet noodzakelijkerwijs zo te zijn. Website Wines of Portugal meldt het volgende: ‘designation of superior quality for DOC wines which has to be certified by the certification body’. Daar worden we dus niet veel wijzer. The Oxford Companion to Wine heeft net iets meer informatie: ‘In Portugal, a Reserva is a wine from a good vintage with an alcohol level at least half a per cent above the regional minimum.’ Houtrijping is dus niet verplicht, maar zal waarschijnlijk wel vaak toegepast zijn.

We vonden de vijf wijnen overigens allemaal zeer de moeite waard, met aan de top de Pegadinha 2020, van druivenras loureiro. Misschien moet ik ze daarom maar in een top 5 presenteren. Daar gaan we.

Pegadinha Loureiro Selection 2020, DOC Vinho Verde
Over het bedrijf is weinig bij elkaar te Googlen, maar de wijn maakt dat meer dan goed. Verkwikkend en prikkelend, vol wit fruit, wat peer bijvoorbeeld. Vol in de mond, mooie zuren, toefje ziltheid, mooie afdronk  met citrustonen. Bij een traybake met peer, knolselderij en varkenslapjes een perfect combinatie die onze donderdagavond een zonnig tintje gaf.
De Loureiro is een van de vele druiven die gebruikt mogen worden voor vinho verde, maar die ook steeds vaker als mono-cepage worden gebottled. Prachtig om zo kennis mee te maken.

Soalheiro Alvarinho Granit Mineral Selecion 2020, DOC Monçao e Melgaço
Al net zo lekker, en een goede combinatie bij een traybake van kabeljauw en zwarte bonen. Zeer aromatisch, met tropische aroma’s die wat aan viognier doen denken. Geconfijt fruit met mooie zuren. Het minerale van het label was wat minder herkenbaar.
Het bedrijf van de familie Cerdeira geldt als de top in de regio; verwacht van dit bedrijf geen ‘simpele’ vinho verdes. Al vroeg startten ze met het ontwikkelen van het potentieel van alvarinho, met onder andere deze Granito als resultaat. De DOC Monçao e Melgaço is een subregio van  Vinho Verde, waar alleen pure Alvarinho’s worden geproduceerd. Zij hebben iets meer alcohol en zijn rijker en tropischer hier dan elders in het gebied.

Herdade Santa Ana Verdelho Reserva 2019, Vinho Regional Alentejano
Van het druivenras Verdelho, vooral bekend van Madeira (en niet te verwarren met de Spaanse Verdejo). Lichte houttonen in de neus, met romige custardnoot. Kruidig in de mond, niet erg uitgesproken. Leefde helemaal op bij het eten, een simpele groenteschotel met rookworst. Gewoon een lekker glas wijn.
Het bedrijf is eigendom van een familie die ook elders in Portugal in wijn zit. Het bedrijf in de Alentejo, Herdade Fonte Paredes, is sinds 1999 in bezit.

Deze Verdelho deelt de derde plaats met Encosta da Capela Alvarinho Reserve 2020, eveneens van de DOC Monçao e Melgaço. Opnieuw een vinho verde dus, en opnieuw van een druivenras, de alvarinho. Geurde licht naar vanille, en had wat grapefruittonen in de afdronk. De houttonen vulden de wijn in dit geval mooi aan.

Quinta de La Rosa Reserve 2019, DOC Douro
Lekker glas wijn van een bekend porthuis. Een blend van diverse witte druiven, die ook voor witte port gebruikt zouden kunnen worden: viasinho, rabigato, codega de larinha, arinto and gouveio. Veel fruit in de mond, maar ook wat houttonen. Nog een tikje gesloten, maar leefde op na enige tijd in het glas, en bij het eten. Wie nieuwsgierig is naar het huis: de ligging tussen de wijngaarden en aan de rivier is spectaculair!

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: alvarinho, Douro, loureiro, Portugal, vinho verde

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in