• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oostenrijk gastland op Megavino

24 augustus 2012 door Mariëlla Beukers

Oostenrijkse wijn is sinds enkele jaren bijzonder hip en trendy. Ook in België, waar de export in nauwelijks 5 jaar tijd verdubbelde. Megavino, dé wijnbeurs bij onze zuiderburen, kon zich dit jaar dan ook geen mooier gastland wensen! Megavino 2012 vindt plaats van 19 tot 22 oktober.

Klein maar o zo verscheiden
Wijnland Oostenrijk is qua oppervlakte en productie een vrij bescheiden wijnland. Het telt zo’n 46.000 ha wijngaarden, voornamelijk gesitueerd in het oosten en zuidoosten van het land, goed voor een jaarlijkse wijnproductie van 2,5 miljoen hl of zo’n luttele 1% van de wereldwijnproductie. Het komt hiermee ‘slechts’ op een 18e plaats op de wereldranglijst. En die relatief kleine wijngaard wordt ook nog eens gedeeld door meer dan 20.000 wijnproducenten wat betekent dat de gemiddelde oppervlakte per domein met 2,26 ha bijzonder laag ligt.

De wijngaarden strekken zich uit over 4 wijnregio’s: Niederosterreich is veruit het grootste gebied met 27.128 ha wijngaarden, nadien volgen Burgenland (13.840 ha), Steiermark (4.240 ha) en Wenen (612 ha). Binnen die 4 regio’s vinden we nog 16 wel afgebakende  wijngebieden die de status DAC (Districtus Austriae Controllatus) mogen dragen. Ze weten zich te onderscheiden door hun hoogstaande kwaliteit en specifieke wijnstijl.

Ook al opvallend: de rijke diversiteit aan druivenrassen, het zijn er maar liefst 35! En al is Oostenrijk nog per definitie een wit wijnland, opvallend hoe de laatste 10 jaar het aanbod rood toenam. Grosso modo staat Oostenrijk vandaag voor 2/3 wit en 1/3 rood. De absolute nummer één in wit is de grüner veltliner die bijna de helft van de witte aanplant voor z’n rekening neemt. Nadien volgen riesling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (of pinot blanc) en muskateller. In rood voert zweigelt het peloton aan, op ruime afstand gevolgd door blaufränkisch en blauer portugieser. Ook niet te vergeten zijn de pinot noir en sankt laurent.

Maar juist dat grote aantal producenten én druivenrassen, aangeplant op telkens weer een ander terroir, maakt het land toch zo boeiend. Weinig wijnlanden die met zoveel verschillende wijnstijlen kunnen uitpakken als Oostenrijk. En, niet onbelangrijk detail, Oostenrijk heeft dan ook nog eens de strengste wijnwetgeving ter wereld!

Importeurs én producenten
Op Megavino palmt Oostenrijk het centrale gastpaviljoen in. Een fraaie en hypermoderne stand die plaats biedt aan zowel de belangrijkste importeurs, wijndomeinen die reeds in België vertegenwoordigd zijn, en ook een 20-tal producenten die voor het eerst hun wijn in België voorstellen. Een unieke kans dus voor de bezoeker om een ruim assortiment Oostenrijkse wijnen voor het eerst te ontdekken en de wijnbouwers in hoogsteigen persoon te ontmoeten. Nog op de stand, een eigen ‘Tasting Room’ waar drie dagen lang non stop becommentarieerde Oostenrijkse themaproeverijen plaatsvinden.

Megavino gaat er dan ook prat op de grootste delegatie Oostenrijkse producenten én wijnen ooit in België te mogen verwelkomen!

Record aantal wijnlanden
Naast gastland Oostenrijk kun je op Megavino nog kennismaken met meer dan 300 andere exposanten afkomstig uit 30 verschillende wijnlanden. Een record! Blikvangers zijn ondermeer Italië – dat zelfs het tweede grootste land wordt op Megavino! – met een gigantisch paviljoen uit Sicilië, omcirkeld door standen met kleine producenten én invoerders uit alle wijnstreken, regiopaviljoenen uit Aosta en Piëmonte, en voor het eerst aanwezig de wijnproducenten uit Asti, Toscane met een forse delegatie uit de regio Pisa,  en ook al voor het eerst, een ruime delegatie uit Puglia.

Spanje is traditioneel op de afspraak met alle belangrijkste importeurs en de producenten uit Navara als ‘eregast’; Frankrijk pakt uit met een heus dorp dat de regio’s Bordeaux, Beaujolais en een gigantisch ‘proeftheater’ als trekpleisters groepeert, maar ook landen als Argentinië, twee keer zo groot als vorig jaar, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Luxemburg zijn opnieuw van de partij. Vooral die laatste pakt verrassend uit met de ‘Nacht van de Luxemburgse Crémants’ op de openingsavond van Megavino.

Nieuwe landen? Jawel! Voor het eerst aanwezig op Megavino zijn Mexico, Canada en Slovenië, een wijnland dat bijzonder in de lift zit en op Megavino zijn Belgische première maakt! Reken daarbij nog meer dan 50 verschillende workshops, demo’s en becommentarieerde proeverijen in onze 4 animatiezalen, allemaal gratis bij te wonen door de bezoeker, en u begrijpt dat Megavino ook dit jaar op een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma afstevent.

Praktische info
Megavino 2012, van 19 tot 22 oktober, Paleis 3, Brussels Expo
Openingsuren:
vrij 19/10 van 18 tot 23u00, za 20/10 van 12 tot 20u00, zo 21/10 van 10 tot 19u00, ma 22/10 van 10 tot 18u00
Toegang: 10€, proefglas en catalogus inbegrepen

www.megavino.be

www.winesfromaustria.com

[persbericht]

 

 

Categorie: Nieuws Tags: België, Megavino, Oostenrijk, wijnbeurs

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in