• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oostenrijkse kwaliteitswijn van piwi’s

25 november 2018 door Mariëlla Beukers

Voor Qualitätswein (kwaliteitswijn) zijn vier nieuwe witte druivenrassen toegestaan in Oostenrijk. Daarvoor is een amendement aan de Oostenrijkse wijnwet toegevoegd. Drie van de rassen zijn schimmelresistent, zogenaamde piwi’s: souvignier gris, muscaris en blütenmuskateller. Het vierde ras betreft goldmuskateller.

Het volledige persbericht in het Engels luidt:

Four new white wine varieties are now permitted for Qualitätswein (quality wine) in Austria, via a collective amendment to Austrian wine law. Three of these are fungus-resistant new crossings known as PIWIs*.

New additions to the Muskateller Qualitätswein family

Blütenmuskateller, Goldmuskateller, Muscaris and Souvignier Gris – these four white grape types were elevated to the status of Qualitätswein varieties during the summer by means of a collective amendment to Austrian wine law. This increases the total of Qualitätswein varieties in Austria to forty. The inclusion of the Goldmuskateller (Moscato Giallo) takes into account that, along with Muskat Ottonel and Gelber or Roter Muskateller, the Goldmuskateller, which is less susceptible to rot, also shows promise.

PIWI varieties: ecological benefits through resistance

Blütenmuskateller, Muscaris, and Souvignier Gris are three of the fungus-resistant grape varieties known as PIWIs. In addition to the two red PIWI varieties Rathay and Roesler, this is the first time that white PIWI wine varieties have been approved for the production of Qualitätswein in Austria. PIWI varieties are painstakingly developed new crossings with enhanced resistance to fungal diseases such as powdery mildew and downy mildew (Oidium and Peronospora). This offers a number of ecological advantages: reduction of applied pesticides means fewer tractor passages through a vineyard, which in turn reduces pollutant emissions and minimises compacting of the soil. For these reasons, winegrowers who practice organic or sustainable viticulture are steadily showing increasing interest in PIWIs. At present, records are kept only for sites planted to Rathay and Roesler, which encompass 273 hectares and are growing in area.

 In Austria, where more than thirteen per cent of all vineyards are already being cultivated organically, PIWI varieties are now seen growing in all wine regions. Winegrowers have been working with them for years, especially in the Steiermark with its high levels of annual rainfall. Throughout Austria, the new varieties are yielding impressive wines, which do very well at international organic and PIWI-wine-award events.

A distinctive flavour profile with recognisable references

As a rule, PIWI varieties have their own unique flavour profiles. However, these are usually oriented to those of well-known grape varieties, allowing consumers to approach the new wines with a greater measure of comfort. While Souvignier Gris is reminiscent of Pinot Gris, Blütenmuskateller and Muscaris show pronounced nutmeg and citrus notes. Rathay is popular as a blending partner because of its firm body and attractive tannins, whereas Roesler with its spicy dark fruit is vinified more and more often as a monovarietal wine.

* (PIWI: Pi = Pilz = fungus; wi = widerstandsfähig = resistant)

Categorie: Nieuws Tags: Oostenrijk, piwi's

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2022 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in