• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oud-Hollandse kruidnoten en Monbazillac

28 november 2016 door Mariëlla Beukers

kruidnoten-monbazillacHet is weer tijd voor een inmiddels bekende discussie: eten we peper- of kruidnoten vandaag? What’s the difference, zeg je? Nou, wat mij betreft enorm. Pepernoten zijn die bonken die wat zachter zijn, op taai taai lijken en waarin anijs zit. Kruidnoten zijn harde halve bolletjes, die je sinds een aantal jaren ook met chocolade e.d. omhuld ziet. Veel mensen halen er hun schouders over op, over dat verschil, en noemen kruidnoten hardnekkig pepernoten. Er is zelfs een slimme ondernemer die zijn winkels De Pepernotenfabriek heeft genoemd, maar waar alleen maar kruidnoten te kopen zijn (en die zijn niet eens lekker. Ik probeerde de VOC-variant: gort en gort droog!) De dame achter de kassa raakte nog geïrriteerd ook toen ik er iets van zei. Je noemt een dropje toch ook geen zuurtje?

Persoonlijk vind ik pepernoten net even lekkerder, maar zelf gebakken heb ik ze nog nooit. Ik vond wel een recept via Koken met Karin, ook een verdediger van de juiste Sintsnoep-terminologie. Dit weekend bakte ik echter kruidnootjes, naar een simpel recept dat mijn dochter ooit van school meebracht. Ik wilde de kruidnoten testen bij een historische zoete wijn, de Monbazillac.

Net zoals kruid- en pepernoten Oud-Hollands te noemen zijn, zo is Monbazillac dat ook. Deze wijn werd in de 18e eeuw speciaal voor de Hollandse markt gemaakt in de omgeving van Bergerac. Er waren zelfs tientallen speciale Marques Hollandaises, merkwijnen bestemd voor onze pimpelende voorouders. Die hielden wel van een glaasje zoet, vooral bij een schaaltje noten, wat appeltjes, gebak én natuurlijk onze traditionele winterse lekkernijen met allerlei specerijen erin. Die combinatie is dan ook geweldig, dat bleek zondag maar weer.

Ben je voor het heerlijk avondje nog op zoek naar een passend glaasje bij speculaas, taai taai, kruidnoten of pepernoten? De Monbazillac 2013 van Barouillet, volledig biologisch, is een aanrader. Nog wel erg jong, maar daarom fris en fruitig, perfect bij het Sintgebak. Je koopt hem bij Wijn!verleden.

Een heerlijk avondje gewenst!

Simpel recept voor kruidnoten

250 gram bloem
125 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
1 losgeklopt ei
3-4 eetlepels koek- of speculaaskruiden (liefst een eigen mengsel, maar wij hadden nog een restje kant-en-klare staan. Dat moest op.)

Roer de zachte boter met de suiker romig. Doe er het losgeklopt ei bij. Daarna de bloem en de koekkruiden en eventueel een snufje zout, en kneed tot een mooie bal.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg bakpapier op een bakplaat. Maak van het deeg kleine balletjes en druk die een beetje plat op de bakplaat. Zet de bakplaat op de bovenste richel in de oven, en bak ongeveer 15 minuten.

Serveren met een glaasje gekoelde Monbazillac.  


Meer wijnsuggesties voor Sinterklaas nodig? Hier tref je er nog een paar.

Over bisschopswijn lees je hier meer.

Categorie: Beleven, Food, Wijn & eten, Wijngeschiedenis Tags: kruidnoten, Monbazillac, Sinterklaas

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in