• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Over port, Stilton en chocoladetaart

21 september 2014 door Mariëlla Beukers

port2Er zijn van die klassieke combinaties van wijn en eten die altijd weer herhaald worden, in alle boeken, blogs en artikelen. Port en stilton is er zo eentje, evenals port en chocolade. Maar wat ik nog wel eens vergeet, is welke soort port nou eigenlijk het beste bij Stilton en welke bij chocolade past. Je hebt tenslotte twee heel duidelijke verschillende smaaktypes in port: de meer gerijpte, notige tawny en de fruitige, vrolijke ruby. (Natuurlijk zijn er nog de vintage ports, de crusted, colheita, white etc., maar we houden het even simpel vandaag.)

Onlangs had ik het genoegen twee verschillende flessen port van Graham’s in huis te hebben. Een uitgelezen moment om beide stijlen eens naast elkaar te proberen. Eerst met een stukje Stilton, zo rond borreltijd, en na het eten met een punt chocolataart.

Op tafel stonden The Tawny en Six Grapes Reserve, beide uit dezelfde prijscategorie. Zoals de naam al zegt, is de eerst een port die lang op houten vaten heeft gerijpt, en daardoor de smaak krijgt van noten, karamel en soms ook specerijen. De Six Grapes is een volle rode port, die veel minder lang in houten vaten heeft doorgebracht. Deze smaakt meer naar rood fruit.

Bij de Stilton was de uitkomst heel duidelijk: geef mij maar een glaasje volle, zoetige, fruitige Six Grapes. Het zout en het zoete fruit combineerden veel beter dan het zout en de karamel, wat in The Tawny overheerst.

Bij de chocoladetaart (zonder noten) was de uitkomst veel minder overtuigend. Beide soorten port leverden eigenlijk wel een prettige combinatie, al had ik ook hier een voorkeur voor de Six Grapes. En dat is vreemd, want normaal gesproken gaat mijn voorkeur in port uit naar tawny. Eerlijk gezegd denk ik dat het ook komt omdat ik de Six Grapes een betere port vond dan The Tawny. Deze miste gewoon de verfijning die ik gewend ben in tawny’s; ik vond hem zelfs een beetje waterig. Jammer!

De Graham’s Six Grapes is de komende weken voor € 14,95 te koop, Graham’s The Tawny voor € 13,95. Beide bij winkels aangesloten bij de Wijnkring. Prijsjes waarvoor je het experiment best zelf eens kunt herhalen!

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Graham's, port, Portugal, Six Grapes, The Tawny

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in