• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022

22 maart 2023 door Mariëlla Beukers

De Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de oogstcijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. In totaal is er 9.837 hectoliter wijn geproduceerd. Dat is zo’n dertig procent meer dan een jaar eerder.

Het vorige oogstrecord dateert uit 2018, toen na een bijzonder warme zomer er 9.500 hectoliter wijn is gemaakt. In 2021 viel de oogst lager uit door regen en lage temperaturen, maar afgelopen seizoen was het weer gunstiger. De zon scheen volop, de temperaturen lagen hoog en van de extreme droogte hadden de wijnstokken relatief weinig last. Tijdens de oogst lieten de meeste wijnboeren al doorschemeren dat de opbrengst veelbelovend was. Dankzij het goede weer waren de druiven van topkwaliteit en ook de kwantiteit blijkt nu dus van recordhoogte te zijn.

De gemiddelde wijnproductie van 2017 tot en met 2022 ligt op 8.003 hectoliter. Alleen in 2018 en afgelopen jaar lag de wijnproductie hoger. In 2018 werd er namelijk 9.500 hectoliter wijn gemaakt, vorig jaar was dat dus nog eens 300 hectoliter meer. De opbrengst is daarmee goed voor zo’n 1.311.660 wijnflessen van normaal formaat (0,75 cl). Het wijngaardareaal bleef gelijk met 275 hectare gelijk, waarmee er gemiddeld bijna 36 hectoliter per hectare is geoogst.

 Meer witte wijn

De RVO deelt naast de totale productiecijfers jaarlijks ook de opbrengsten per categorie. Deze categorieën zijn opgedeeld in witte wijn en rosé/rode wijn. Vanwege het relatief koele klimaat produceren de meeste wijnboeren in Nederland nog steeds witte (mousserende) wijnen. Ook in 2022 was dit geval: zo’n 73% van de productie betreft witte wijnen. Het aandeel rosé en rode wijnen was 27%.

Verder maakt de RVO een onderverdeling van de verschillende kwaliteitsclassificaties: wijnen met een Beschermde Oorsprongbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en overige wijnen. Uit de cijfers van 2022 blijkt dat er binnen al deze soorten meer wijn is geproduceerd. In verhouding nam het aantal wijnen met een BGA-keurmerk iets af terwijl de aantallen in de andere categorieën groeiden.

Eerdere wijnjaren

Kijkend naar de recordcijfers in 2018 en 2022 concludeert de VNWP dat – zoals verwacht – warme en droge zomers positief zijn voor de wijnbouw in Nederland. Door nat en koud weer zoals in 2021 hebben de druiven moeite om goed rijp te worden en is de kans op schimmels groot. De opbrengst ligt daardoor vaak lager. Dat is ook terug te zien in de productiecijfers van eerdere jaren. Extreme zonnestraling is overigens ook een gevaar voor druiven. Zo ging in 2019 een deel van de opbrengst verloren door zonnebrand en bleef de oogst toen steken op 7.841 hectoliter.

De komende weken worden naar verwachting de eerste Nederlandse witte wijnen uit 2022 gebotteld en gereleased. Daarna zullen ook de eerste rosés volgen. De meeste rode wijnen ondergaan een langere (hout)rijping en gaan later dit jaar in de verkoop.

Bekijk ook het overzicht van de Nederlandse wijnproductiecijfers of lees meer over de weersomstandigheden op deze pagina over het wijnklimaat in Nederland.

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: Nederlandse wijn, oogst 2022

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in