• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Troost-eten: spinazie-zalmpannenkoeken met Taittinger champagne

9 december 2015 door Mariëlla Beukers

citylightsPff, ze komen maar wat vaak voor. Van die weken die maar niet voorbij willen gaan, of van die dagen waarop je ’s morgens al te moe bent om iets zinnigs voor je baas te gaan doen. En dan kom je ’s avonds thuis, en moet je ook nog eens gaan koken… Wij hebben hier in huis sinds jaar en dag een prima recept voor dergelijke dagen: spinaziepannenkoeken met zalm en crème fraiche. Echt troost-eten. En daarbij dan een fles opwekkends, iets bruisends. Champagne, bijvoorbeeld. Jawel, ‘gewoon’ champagne. Nou geef ik toe dat de fles Taittinger Nocturne City Lights die ik vorige week vrijdag bij die pannenkoeken open maakte misschien wel een beetje duur is. En dat je zoiets niet al te vaak kunt doen. Maar hé, je leeft maar een keer, en in een prima stemming het weekend beginnen is ook wat waard. Dus bewaar de tip in ieder geval voor als je nog eens een fles goede mousserende wijn hebt staan en behoefte hebt aan mijn pannenkoeken. Deze champagne is overigens ook heel geschikt voor ’s avonds laat, bij de oliebollen, wat mij betreft.

De Taittinger Nocture City Lights is namelijk een Sec, gemaakt met 40% chardonnay en 60% pinot noir en pinot meunier. Druiven uit dertig verschillende wijngaarden en wijnen van verschillende jaargangen worden geblend; daarna wordt de fles circa vier jaar weggelegd voordat hij klaargemaakt wordt voor verkoop en drinken. Dankzij een forse scheut rietsuikerstroop als dosage (17,5 gr/liter) krijgt de wijn zijn ronde en zachte karakter, waardoor hij bij velen in de smaak valt. Sommigen noemen het zoet, maar mij persoonlijk viel die zoetheid nauwelijks op. En vanwege diezelfde rondheid ook goed bij de oliebollen.

Wil je de pannenkoeken zelf maken? Hier volgt het recept. Het is niet van mij, maar van ‘Martijn’, en komt uit een blad van een bekende supermarkt.

Nodig voor 4 personen
200 gram bloem, 2 eieren, 450 ml melk, 5 el olie, 1 teentje knoflook, fijngesneden, 1 uitje, fijngesneden, 1 zak verse spinazie (300 gram), 1 bakje gerookte zalmsnippers (200 gram), 2 el dille, gesneden, 4 el crème fraiche

1. Roer de bloem, de eieren, de melk en de wat zout in een grote kom tot een glad beslag. Laat het even rusten.
2. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin op zacht vuur de knoflook en de ui tot ze glazig zijn. Schep de spinazie door het mengsel. Roer het spinaziemengsel door het beslag en pureer het met een staafmixer.
3. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak hierin een pannenkoek. Herhaal dit tot het beslag op is. Houdt de gebakken pannenkoeken warm op een bord op een pan met kokend water.
4. Zet de pan met de pannenkoeken op een bord op tafel, met daarnaast schaaltjes zalm, dille en crème fraiche. En laat iedereen zijn eigen pannenkoeken opmaken.

Eet smakelijk! En vergeet niet er een glas champagne bij te schenken.

[Voor de goede orde: ik ontving de Taittinger Nocturne City Lights als proeffles. De prijs ligt rond de 55 euro.]

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: champagne, oliebollen, Oud en Nieuw, Taittinger

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in