• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Warme en zonnige weken zorgen in Nederland vooralsnog voor een goed wijnjaar

7 augustus 2022 door Mariëlla Beukers

Veel droogte, hoge temperaturen en zelfs extreme hitte. Wijnjaar 2022 is compleet anders dan vorig seizoen. Tot nu toe zijn de wijnboeren tevreden, ondanks dat sommige druiven zonnebrandschade hebben opgelopen door de hitte. Op veel plekken is inmiddels ook al de véraison (verkleuring) van de druiven begonnen.

Na een paar warme zomers was 2021 relatief koud en nat. De bloei in de wijngaard kwam pas laat op gang en veel wijnboeren hadden last van valse meeldauw. Dankzij de nodige zonuren in september konden de druiven toch nog wat rijpen en was de opbrengst uiteindelijk maar iets lager dan een jaar eerder. Dit jaar zijn de weersomstandigheden tijdens de groeiperiode een stuk gunstiger. Hoge temperaturen en veel zonuren  zorgen voor een snellere groei dan normaal.

Zonnebrandschade

Nederland is grofweg in drie temperatuurzones te verdelen: noord, midden (van Zeeland naar Noord-Overijssel) en zuid (van Brabant en Limburg naar de Achterhoek en Twente). Met name tijdens de extreme hitte half juli waren er landelijk grote verschillen. Zo was het op sommige dagen in Limburg bijna tien graden warmer dan in het noorden. Op de warmste zomerdag van dit jaar, dinsdag 19 juli, lag de temperatuur landelijk tussen de 32℃ en 40℃. Dat heeft bij veel wijnboeren lichte zonnebrandschade veroorzaakt. Doordat de meesten voorzorgsmaatregelen hebben genomen, is de schade beperkt gebleven. Sommigen hebben de druiven bespoten met een speciaal kalkmengsel dat het uv-licht weerkaatst, anderen hebben het ontbladeren van de wijnstokken uitgesteld, zodat de druiven in de schaduw bleven hangen.

Stadswijngaard Utrecht. Jonge stokken hadden dit jaar wat extra water nodig om de droogte te doorstaan. © Mariëlla Beukers

 Droogte

Opvallend is dat het dit seizoen extreem droog is. Maart en april waren zonnig, waardoor vroeg uitlopende rassen al enigszins last hadden van de nachtvorst in april. Daarna viel er tot half mei weinig neerslag. Hoewel oudere wijnstokken diep genoeg zijn geworteld om voldoende water en voeding binnen te krijgen, moest de nieuwe aanplant worden bewaterd om te overleven. Ook het ingezaaide groen tussen de stokken, dat belangrijk is voor de biodiversiteit en berijdbaarheid van de wijngaard, groeide minder snel.
In juni viel er eenmalig veel neerslag, waarbij een lokale hagelbui in Limburg enkele hectare wijngaarden beschadigde. Verder was het opnieuw een droge maand met slechts een paar kleine regenbuien. Daardoor kreeg valse meeldauw – in tegenstelling tot 2021 – weinig kans. Het gevolg: de meeste druivenranken stonden ongeveer een week eerder dan normaal in bloei.

Verwachte oogst

Hoe het seizoen dit jaar gaat eindigen, blijft koffiedik kijken. Normaal gesproken begint de oogst in Nederland eind september of begin oktober. Vorig jaar was de start relatief laat in het seizoen vanwege de langzame groei en natte zomer. Wijnboeren die nu alvast een voorzichtige verwachting durven uit te spreken, denken dit jaar eind september te beginnen met de oogst. Maar met nog twee volle maanden in het verschiet, liggen er nog altijd veel risico’s op de loer. Van wespen en de suzuki-fruitvlieg tot mogelijke hagelbuien of opnieuw hitte.

[Persbericht Vereniging Nederlandse Wijn Producenten]

Categorie: Wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in