IJswijnoogst in Slovenië

695

Kou heeft niet alleen nadelen. In wijnproducerende landen met enige dagen vorst achter elkaar kan onder de juiste omstandigheden ijswijn gemaakt worden. Dat was het geval deze maand in Slovenië. Voor het eerst in zes jaar konden bij p&f wineries bevroren druiven worden geoogst voor ijswijn.

De ijswijnoogst bij p&f wineries vond vroeg in de ochtend plaats bij temperaturen van -12°C. Wijnmaker Mitja Herga: ‘Het is erg speciaal om in een winterwonderlandschap de laatste druiven van de oogst binnen te halen.’ Het geoogste druivenras is chardonnay en hij verwacht een opbrengst van 380 liter. Mitja: ‘Deze wijn wordt een traktatie voor alle zintuigen. Hij zal straks een uitnodigende goudgele kleur krijgen en een ware smaaksensatie bieden van gedroogd fruit.’ Heerlijk te combineren bij een fruitdessert, zoals een taartje of crumble, maar ook bij pittige blauwschimmelkazen.

De oorsprong van p&f wineries ligt in 1934, in 2009 blies Vladimir Puklavec het bedrijf nieuw leven in. Vandaag leidt hij het samen met zijn dochters Tatjana en Kristina. In de regio Ljutomer-Ormož groeien de druiven, die met de hand geplukt worden, op een totale oppervlakte van 1.100 hectare onder perfecte omstandigheden. Met zijn focus op kwaliteit en perfecte productiemethoden draagt wijnmaker Mitja Herga aanzienlijk bij aan het succes van p&f wineries. Het familiebedrijf maakt frisse, fruitige en aromatische wijnen.

[persbericht}

 

· · ·

Comments are closed.