Wijnfilms: American Wine Story

2000

Samen met zeventig andere bloggers uit twaalf landen mocht ik afgelopen weekend genieten van de online preview van een nieuwe Amerikaanse wijnfilm: American Wine Story, van documentairemaker David Baker.

Hier zijn een aantal uitspraken op Twitter: “The cinematography of American Wine Story was nothing short of awe-inspiring.” “If you’re not inspired by watching this movie, you have no soul!” “So good I watched it twice this weekend!” “Beautiful portrait of American winegrowers, realizing their dream. Moving and inspiring!”

De laatste was van mezelf. Ik moest in eerste instantie erg aan de film wennen, en had niet gelijk door dat er twee verhaallijnen door elkaar liepen. Enerzijds vertelt American Wine Story had verhaal van Jimi Brooks, een jonge talentvolle wijnmaker die veel te vroeg, op 38-jarige leeftijd, overleed aan een hartaanval. Aan het woord komen onder andere zijn zoon en zijn zus, die het bedrijf redde door haar inzet en passie. Daarnaast wordt een hele reeks mensen geïnterviewd die Brooks kenden en met hem gewerkt hebben.

Anderzijds is er het verhaal van de vele Amerikanen die een eerdere carrière opgaven om wijn te gaan maken. ‘Bit by the wine bug’, zoals een van hen het noemde. Dat waren meestal goede carrières in de IT, de wereld van film en radio, marketing etc… Maar ergens knaagde er iets, en droomden deze mensen van een ander leven, buiten, weg van de hectiek van de stad. ‘This feature documentary is about the transformative power of a humble beverage to fuel passion and reshape lives’, aldus een tekst op de website van de film.

Mike and Kendall OfficerOp het moment dat twee verhaallijnen me duidelijk waren, werd ik gegrepen door de film. Vooral de passie van de ‘nieuwe’ wijnmakers kwam goed over, en ontroerde regelmatig. En net als in Europa blijk je in de VS eerst heel veel geld in de nieuwe onderneming te moeten stoppen voordat er een klein beetje opbrengst is. Doorzettingsvermogen en een baan erbij zijn meestal heel erg nodig.

Je kunt American Wine Story zelf bekijken: in Engelssprekende landen de film te koop via iTunes, Amazon and On Demand. Wereldwijd kun je terecht op americanwinestory.vhx.tv

 

 

· · · ·

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *