• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Anja Vondenhoff Wijncursussen

21 maart 2010 door Mariëlla Beukers

Nog een paar dagen, dan krijg ik mijn diploma Vinoloog van de Wijnacademie. Oplettende lezers hebben wel gerealiseerd dat het laatste onderdeel, het proeven, me niet is komen aanwaaien.

Voordat ik weer deelnam aan het examen Proeven in februari heb ik de afgelopen winter dan ook zeer intensief getraind, bij een werkelijk fantastische leraar! Vier keer ben ik afgereisd naar Apeldoorn, waar ik ten huize van mijn docent, Anja Vondenhoff, telkens 12 wijnen of meer proefde, en waar ik stevig door de mangel ben gehaald. Toen bleek opnieuw wat ik al eerder ervaren had: bij de Wijnacademie leer je onvoldoende analytisch proeven. (Ik laat in het midden om welke reden dat is. Het grote aantal deelnemers en de beperkte tijd voor dit onderdeel zijn er in ieder geval debet aan.) Onder andere leer je niet te benoemen wat je in de wijn proeft als effect van een specifiek wijngaardmanagement of een speciale vinificatietechniek. Dat dat wel degelijk mogelijk is, leerde ik van Anja.

Anja is docent aan een groot ROC en recent geslaagd voor de zware Diploma Course van WSET. Op dit moment is zij nog bezig met een scriptie, om van de bekende Duitse wijnuniversiteit Geisenheim de titel Weinakademiker te verwerven. En dat gaat haar zeker lukken!

Anja leerde mij bijvoorbeeld dat je de lange inweking van de schillen in de most wel degelijk kunt zien en proeven. Bij langere inweking komen meer kleur- , geur- en smaakstoffen uit de schil vrij, waaronder tannine. Witte wijnen die langer op hun schillen hebben geweekt, zijn dan ook donkerder van kleur en hebben vaak in de afdronk een bittertje. Lang niet alle druivenrassen kunnen dergelijke inweking goed doorstaan; tref je zo’n bittertje aan, dan moet je in gedachten al een aantal witte druivenrassen uitsluiten of juist bovenaan je lijst zetten.

Ik leerde van Anja ook veel beter te letten op druivenrassen met wat ‘vettigheid’ in de mond; een Riesling (zonder die vettigheid) is op die manier veel beter van een Grüner Veltliner (met die vettigheid) te onderscheiden. En ook een druif als roussanne (met vettigheid) is hiermee weer iets beter te beoordelen.

Anja heeft niet alleen mij maar ook andere vinologen door het examen technisch proeven geholpen. Ik leerde haar heel toevallig kennen in de tram naar en van het Wijnmarketing Symposium vorig jaar. Veel bekendheid heeft zij nog niet aan haar activiteiten gegeven. Maar aangezien zij haar bijlessen en proefcursussen meer wil gaan uitbouwen, heb ik om haar te bedanken voor het positieve resultaat van mijn lessen, dit stukje geschreven. Ik kan het iedere wijnliefhebber die goed wil leren proeven van harte aanbevelen: Anja Vondenhoff Wijncursussen! Haar website is nog in de maak, maar je kunt haar bereiken onder dit emailadres

Categorie: En verder.... Tags: Vinologenopleiding, wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    22 maart 2010 om 10:39

    Mariëlla, ja helemaal mee eens.
    Goed dat je Anja hebt gevonden.
    Ik ben ook zoekende naar meer structuur en uitdieping van mijn proeftechniek.
    Of wellicht toch de diploma-course?
    Veel pleier woensdag op de diploma-uitreiking.
    Groeten Annelies

  2. Mariëlla zegt

    22 maart 2010 om 10:41

    Ha Annelies, als jij ooit de Diploma Course gaat doen, wie weet, doe ik met je mee 🙂 Ik denk er wel over, maar heb je de kosten gezien in Perswijn? Dan moet ik nog even doorsparen….
    Groetjes en tot horens!

  3. Christa zegt

    22 maart 2010 om 13:18

    Beste Annelies,

    Als het je gaat om verbetering en verdieping van je proeftechniek zou je ook Oinos kunnen overwegen.

    mvg, Christa Kok

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2022 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in