• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nederlanders en sherry #5: Koningin aan het sherry-dieet

10 november 2017 door Mariëlla Beukers

In de loop van de 20ste eeuw verdween het gebruik om ’s morgens een glas (zoete) wijn te drinken. Maar niet helemaal…. In sommige kringen bleef de gewoonte om ’s morgens aan de borrel te gaan tot na de Tweede Wereldoorlog gehandhaafd: van prins Bernhard is bekend dat hij zijn gasten in de ochtend met champagne, bier en nootjes ontving. En over prinses Juliana wordt gezegd dat zij graag al vroeg aan de sherry zat. Marjolein van Rotterdam schreef ooit een artikel met daarin de volgende passage: ‘’Lakei, doe mij nog maar een sherry!’ was een bekende uitspraak van Hare Majesteit, en bezoek dat ze aardig vond móést met haar een sherry’tje drinken en een sigaretje roken. Ook ’s ochtends vroeg. Als men protesteerde zei ze: ‘Ik gebruik het als medicijn tegen obstipatie en om mijn gewicht in de gaten te houden. Alstublieft, nu geen gepreek. ”

Juliana was blijkbaar een volger van het sherrydieet. Want nog eenmaal mochten de Nederlandse huisvrouwen onbekommerd sherry in de ochtend drinken: als onderdeel van het beruchte sherrydieet van de jaren ’60 en ’70! Het dieet was afgeleid van The Drinking Man’s Diet uit 1964, een door Robert Cameron bedachte afvalmethode waarbij je ruim vlees at en alcoholische dranken innam. De sherrykuur duurde officieel drie dagen en je mocht twee glazen sherry per dag drinken. Om dit dieet te volgen, sloegen huisvrouwen massaal bij de supermarkt grote flessen goedkope sherry in. Slijters konden de flessen sherry niet aangesleept krijgen, en introduceerden het ‘zelf tappen’, uit rustieke houten vaatjes. De sherry-export naar Nederland steeg enorm, van 25.000 liter in 1960 naar bijna 452.000 liter in 1972. De kwaliteit van die sherry was echter niet geweldig, en sherry kreeg er helaas een slechte naam door, waarvan de wijn in Nederland nog nauwelijks is hersteld. Maar daar werken we aan, met de #sherryweek!

Meer over morgenwijnen vind je in mijn nieuwe publicatie Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis. Dit e-book bevat vijftien verhalen over de lange relatie die Nederlanders met wijn hebben, van de Romeinen tot nu. Het e-book is rijk geïllustreerd, bevat een interactieve kaart met wijntoeristische bestemmingen, een quiz en een aantal video’s. Bovendien wordt er per hoofdstuk een moderne wijn gesuggereerd die past bij het historische verhaal. Je vindt Nederlanders en wijn bij Google Play. Tijdens de #sherryweek maak je kans op een gratis exemplaar van dit e-book. Ga naar de Facebookpagina van SherrywinesNL en speel mee!

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Sherry, sherrydieet, sherryweek

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in