• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tio Pepe, de sherry van oom Pepe

15 juni 2016 door Mariëlla Beukers

In 1835 richtte een ambitieuze 23-jarige, genaamd Manuel Maria González, in Jerez, Spanje, het bedrijf op dat uiteindelijk González Byass zou worden. bekend van de fino Tio Pepe. De jonge Manuel werd daarbij begeleid door zijn oom, José Angel de la Pena, in de familie Pepe genoemd. Pepe was goed thuis in de productie van sherry. Later schonk Manuel zijn eerste, kleine bodega aan zijn oom, zodat de oude man zijn passie voor het maken van een delicate sherry naar zijn eigen, persoonlijke smaak verder kon ontwikkelen.

bodega-tio-pepeManuel stuurde een paar van de vaten van oom Pepe op naar zijn agent in Londen, Robert Byass. De toekomstige partner was sceptisch: ‘We zullen zien wat er gedaan kan worden met deze zeer bleke wijn die u zo sterk aanbeveelt’. Sherry was in die tijd krachtig en vaak zoet, en donker van kleur. Maar de droge smaak van José Angel’s wijn bleek een groot succes en in 1849 noemde Manuel deze sherry naar zijn bedenker, oom Pepe, of liever, Tio Pepe.

Bij een bezoek aan het enorme complex van González Byass aan de rand van het centrum van Jerez wordt die eerste bodega nog trots getoond, evenals de ruimtes waar Manuel zelf experimenteerde. Er is twee eeuwen na dato nog niets veranderd!

Naast de Fino Tio Pepe is er inmiddels ook een zeer exclusieve en gelimiteerde variant van Tio Pepe beschikbaar: de ‘Tio Pepe en Rama’, een ongefilterde sherry, direct uit het vat. Ieder jaar worden hiervoor de beste vaten geselecteerd; een gelimiteerd aantal flessen komt op de markt.

Tiojito recept NLTiojito
Voor de ideale zomercocktail gebruik je Fino Tio Pepe en Sanpellegrino Limonata. De stijlvolle, knisperende, frisse en zeer droge sherry met een licht zilt karakter en hints van amandelen combineert goed bij de verfrissende frisdrank. Voeg er een schijfje limoen en een takje munt aan toe voor extra frisheid. Klaar is je fraaie zomer cocktail! (Klik op de afbeelding voor het volledige recept.)

Tio Pepe is beschikbaar bij de Albert Heijn, Gall &Gall en de betere slijterijen voor € 8,95.

Sherry is terug, en daarvan getuigt mijn mailbox inmiddels ook. Persberichten over sherrymerken komen steeds vaker binnen. Een megabedrijf als González Byass zond deze week een bericht rond om ons te attenderen op zijn beroemdste wijn, Tio Pepe.

 

Categorie: Nieuws, Wijngeschiedenis Tags: Gonzalez Byass, Sherry, Tio Pepe, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

Wijnkronieken, het boek!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire reizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), workshops en proeverijen door Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2021 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in