• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kennismaken met Portugese wijnen: een rondgang in 12 flessen #3

10 december 2021 door Mariëlla Beukers

Wijngaardje op Madeira. © Mariëlla Beukers

Het grootste deel van de wijnen in Portugal is rood. Tel je daar de overwegend rode ports bij op, dan is de Portugese wijnwereld stevig rood gekleurd. In de proefdoos die ik onlangs toegezonden kreeg zaten vijf rode wijnen, tegen zes wit en één mousserend. Die laatste was dan wel weer van een rode druif, baga, gemaakt. Zes tegen zes dus, waardoor de doos niet precies de verhoudingen in Portugal weergeeft. Twee van de rode wijnen en de mousserende besprak ik al eerder. De andere drie rode wijnen volgen vandaag.

Naast de diverse rode druiven die voor port gebruikt worden, kent Portugese handenvol andere rode inheemse druivenrassen. En die staan lang niet altijd op het etiket gemeld. Zo was er de Foz do Alqueva Reserva 2016 uit de Alentejo, waarvoor ik moest Googlen om te weten dat syrah, touriga nacional en alicante bouschet waren gebruikt. Een bijzondere mix dus. Alicante bouschet kennen we het best uit Zuid-Frankrijk, uit de tijd van wijnschaarste eind negentiende eeuw. In zowel Spanje als Portugal heeft deze druif een goed tweede huis gevonden, wat ook weer uit deze wijn bleek. Na een enigszins complexe neus volgde in de mond lichte kruidigheid, veel zwoel fruit, vooral pruimen, wat vanille, mooie zuren en zachte tannines. Een prettige, bijna elegante wijn die het bij ons zondagse hertenstoofpotje heel erg goed deed.

Eveneens fijn om mee kennis te maken was de Ilha Tinta Negra 2018, een niet-versterkte rode wijn van het eiland Madeira. Normaal gaat deze rode werkdruif – tinta negra – in de goedkope madeiras, maar dit keer dus niet. Heel veel niet-versterkte wijn is er niet op Madeira, daar is de traditie niet naar. Bovendien bezitten de meeste druiventelers geen wijnmaakfaciliteiten. Druiven worden overwegend verkocht aan de Madeirahuizen of gebruikt voor wijn voor eigen consumptie. Het is echter wijnmaakster Diana Silva’s droom om haar eiland ook via haar Ilha-wijnen onder de aandacht te brengen. Zij maakt van tinta negra een rode wijn, een rosé en een blanc de noir.
Deze Tinta Negra Red deed mij wat denken aan een simpele Pinot Noir, zowel in kleur als in smaak. Bosfruit, kersen en zelfs wat rozenblaadjes in de smaak, milde tannines. Een makkelijke, aangename wijn die een bbq of gezellig buurtfeestje goed kan opvrolijken.

Als laatste rode wijn was er de Quinta de la Rosa 2019, van touriga nacional, tinta roriz en touriga franca. Allemaal druiven die ook voor port gebruikt hadden kunnen worden. Een wat ingetogen wijn, met veel fruit, toefje laurier. Soepel en met een prettig afdronk, een goed gemaakt glas wijn voor veel gelegenheden.

De balans na twaalf flessen Portugese wijn: een fijn wijnland, met ontzettend veel te ontdekken. Maar dat had ik ook al gelezen in Foot Trodden… (Ik wijs er nog maar eens op, want het is een van de fijnste wijnboeken die ik ooit heb gelezen!)

Zie hier en hier de eerdere twee bijdragen over Portugese wijnen.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: madeira, Portugal, tinta negra

Primaire Sidebar

Borreltijd! nu beschikbaar

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië bordeaux Bourgogne Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2023 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in