• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Tekst & redactie
    • Proeverijen en lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Obeidy en merwah: twee witte druiven uit Libanon

30 mei 2018 door Mariëlla Beukers

Kritisch blijven op alles wat je leest was de grote les die ik afgelopen maandag mee naar huis nam van een proeverij Libanese wijnen in Amsterdam. Negentien producenten hadden er hun tafels uitgestald, van het bekende Château Musar tot boutique wineries als Atibaia of Domaine de Baal. Een deel van de wijnen is al verkrijgbaar in Nederland, een ander deel zoekt nog importeurs. Ik ging er vooral heen om de kennismaking met inheemse druivenrassen te hernieuwen en een algemeen beeld te krijgen van de Libanese wijnen.

Obeidy en merwah
Tijdens proeverijen van Wine Mosaic had ik al eens kennis gemaakt met het witte druivenras obeidy, maar het verhaal erachter had ik niet helemaal meer paraat. Dus zocht ik in de trein naar Amsterdam even op wat het standaardwerk Wine Grapes, van Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz, erover zei. Tot mijn verrassing stond daar te lezen onder Obaideh: ‘see Chardonnay’. Bij dit laatste lemma bleek dat obeidy (ik hanteer nu de Libanese spelling) door sommige bronnen gezien wordt als verwant aan chardonnay, misschien zelfs een voorouder ervan. De auteurs van Wine Grapes zijn daarover echter sceptisch en veronderstellen dat het waarschijnlijker is dat obeidy een lokale kloon van chardonnay is, hoewel hiervoor nog geen DNA-bewijs is.

Tijdens de proeverij werd een lezing gegeven door Joe-Assaad Touma van Château St. Thomas. Touma geldt als echte obeidy-specialist. Ik vroeg hem naar deze mogelijke verwantschap, maar hij wist me te vertellen dat die er niet is. Inmiddels is vast komen te staan dat obeidy geen relatie heeft met chardonnay, en dat het hier echt om een oude, inheemse Libanese druif gaat. Kort tijd later bevestigde José Vouillamoz op Facebook me dat dat DNA-onderzoek naar obeidy er inmiddels geweest is, al in 2014 (Wine Grapes verscheen in 2012) en dat vast is komen te staan dat er geen enkele verwantschap is tussen chardonnay en obeidy. En ook voor de tweede witte inheemse druif, merwah, geldt dit. Hiervoor wordt in Wine Grapes nog een verwantschap met sémillon genoemd, maar inmiddels is ook hierbij door DNA-onderzoek komen vast te staan dat dat niet zo is. Zowel obeidy als merwah zijn inheemse, Libanese druiven. Ongetwijfeld zijn er meer van dergelijke nieuwe onderzoeksresultaten. Wat mij betreft zou een nieuwe editie van Wine Grapes dan ook welkom zijn. Of een online plek waar de geïnteresseerde deze informatie bij elkaar kan vinden! En ondertussen: kritisch blijven dus!

Blends
En dan nu de wijnen: de beide witte druivenrassen obeidy en merwah leveren geen complexe wijnen. Obeidy wordt zelfs door diverse producenten geblend, zoals bij Ixsir. Hier werd mij verteld dat zij obeidy ‘te vlak’ vinden, en dat ze hem daarom assembleren met muscat en viognier. Het resultaat was een prettige, vrolijke zomerwijn, fris genoeg voor het terras (Wijnimport J. Bart). Ook Château St. Thomas maakt een blend van obeidy, met sauvignon blanc en viognier (Les Gourmets Blanc). Zoals de naam al zegt, een wat serieuzere wijn die bij vis en schelpdieren een goede beurt maakt. De pure Obeidy van dit huis was eveneens interessant, vrij vol in de mond (Karakter Wijnimport). Van een heel andere orde was de witte Château Musar 2008  van obeidy én merwah en gerijpt op hout. Daar moet je wel even voor gaan zitten. Een wijn voor bij een goede maaltijd, erg mooi (Vinites). De pure Merwah van Château Ksara was een fijne verrassing: een pittige, aangename dorstlesser, goed voor de hete meidagen van dit moment (bij Andere Wijn).

De overige witte wijnen van Libanon zijn meestal witte blends met combinaties van druivenrassen die ons minder ‘gewoon’ voorkomen: chardonnay en viognier bijvoorbeeld (Coteaux du Liban, Blanc du Clos 2017), of muscat, viognier, sauvignon blanc en semillon (Cloud Nine 2017 van Karam Wines). Over het algemeen vertonen de witte wijnen voldoende zuren, dankzij de grote verschillen in dag en nachttemperaturen én de grote hoogte waarop sommige wijngaarden liggen, maar blijven ze ook wat neutraal, was mijn indruk.

Naast witte wijn was er ook rosé en rode wijn, uiteraard. Libanon staat meer bekend om zijn goede rode wijnen dan om de witte. Ook hier geven blends de toon aan, van vooral Franse en Spaanse druivenrassen: cabernet sauvignon en franc, syrah, merlot, cinsault, carignan, grenache, touriga nacional, mourvedre, petit verdot, tempranillo etc… Deze heb ik echter die middag niet geproefd, wegens tijdgebrek.

Verder lezen
Tot slot: Libanon is een van de oudste wijnlanden, met een wijncultuur die teruggaat tot 5500 voor Chr. Daar schreef ik echter al eerder iets over, dat je hier kunt lezen.

En nog meer over Libanese wijnen vind je hier.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Libanon, merwah, obeidy

Primaire Sidebar

Wijnkronieken, het boek!

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Bouillon Eten en drinken is cultuur! Een heerlijk magazine voor échte liefhebbers
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn van eigen bodem Hét boek voor liefhebbers van Nederlandse wijn
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.
  • Winebusiness Charlotte van Zummeren biedt nieuws voor de wineprofessional

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Taste Georgia Culinaire tours in het oudste wijnland ter wereld
  • Vinaventura Culinaire reizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), workshops en proeverijen door Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Contact

Mariëlla Beukers | Wijnkronieken | Schiermonnikoog 7 | 3524 AH Utrecht | 06-10621640 | KvK 302.71.041

Copyright © 2021 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in